Blog

Tornar al Blog
18.06.2020

Quins són els diferents tipus d'exàmens d'una oposició?

-

Els processos d'oposició i concurs d'oposició que s'han de dur a terme per obtenir plaça com a funcionari o funcionària depenen del grup o de la categoria al qual vulguis optar. Depenent de quin es tracti, hauràs de realitzar unes proves o unes altres. No totes les proves són iguals i avui et volem explicar els diferents tipus que et pots troba:

  • Proves tipus Test: Les proves tipus test consisteixen en un llistat de preguntes amb diferents possibles respostes, de les quals només una és la correcta, i l’has de triar. El temari que hi sol sortir sempre sol constar d'una part general i una part més específica del lloc de treball en concret. A més, cal tenir en compte que en algunes ocasions, les preguntes contestades de manera incorrecta resten a la puntuació final, per això és molt important preparar-se bé la part general i específica abans de presentar-se.
  • Preguntes de desenvolupament: A diferència de les anteriors, també trobem proves de desenvolupament. Aquestes estan formades per preguntes obertes relacionades amb el temari i el lloc de treball pel qual et presentes.
  • Casos pràctics: En algunes de les oposicions es plantegem casos pràctics. Aquesta prova consisteix a plantejar-te situacions pràctiques que podries viure en l'exercici de les funcions del lloc de treball a realitzar i s'avalua segons la manera com resolguis la situació. Com més preparada i segura sigui la resposta, millor. Dit d'una altra manera, hauràs d'imaginar-te per un moment que el lloc de treball ja és teu, i pensar i desenvolupar (de manera escrita o oralment) com actuaries.
  • Prova pràctica: A diferència de l'anterior, on has de desenvolupar de manera escrita o oralment el que faries, les proves pràctiques serveixen per a avaluar els coneixements i competències en una àrea en concret de manera 100% pràctica. Un bon exemple són els llocs de treball relacionats amb el món de la informàtica. Molt sovint, en aquestes convocatòries, hi inclouen proves pràctiques.
  • Proves físiques: Les proves físiques es realitzen sobretot a les oposicions per a cossos de seguretat: Mossos d'Esquadra, Policia Local, Bombers, Agents Forestals, etc., i serveixen per avaluar el teu rendiment com a aspirant, ja que cal que estiguis en alta forma física per tal de poder afrontar el dia a dia dins dels cossos de seguretat.
  • Entrevistes personals: Depèn de quines feines, requereixen tenir certes condicions personals (com per exemple, en el cas dels Cossos de Seguretat, no tenir antecedents) per poder-les desenvolupar. Per això, aquesta prova s'utilitza per a determinar el teu perfil psicològic com a aspirant i conèixer-lo més a fons. Això no vol dir que no hagis de preparar aquesta prova. Tot al contrari. Si estàs pensant en presentar-te a una oposició que inclou l’entrevista personal, el millor que pots fer és preparar a fons les pautes a seguir i, sobretot, a no seguir durant l’entrevista. Aquesta prova està pensada per arribar de la manera més real possible al candidat o candidata i determinar, així, si és vàlid o no pel lloc de treball en qüestió.
  • Psicotècnics: Els psicotècnics són diferents proves que exploren aptituds, personalitat, competències etc. I es poden fer a través d'un test, proves manipulatives o preguntes obertes. Igual que les entrevistes personals, serveixen per determinar si a banda dels resultats de l'examen en qüestió, un o una aspirant està preparat psicològicament per dur a terme la funció en qüestió.

I per finalitzar, moltes vegades, les proves que hem explicat també poden anar acompanyades de reconeixement mèdic i d'una prova d'idiomes. Tot dependrà de les condicions i el nivell de coneixements que demani l'ens convocant en qüestió.

On preparar unes oposicions? Amb nosaltres!

A l'Acadèmia Prepara't t'oferim tot el necessari perquè puguis aprovar les proves que hem explicat en aquest article. A més, oferim un servei de buscador d'oposicions online on podràs trobar totes les convocatòries de la província de Girona.

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.