Blog

Tornar al Blog
03.09.2020

Què cobra un funcionari? Els grups i els seus salaris

-

Abans de dir que sí a una oferta laboral, ens fixem en moltes coses, una d'elles el salari. Els funcionaris i funcionàries no ho fan de manera diferent, també donen importància a aquests matisos. En aquest cas, però, si vols optar a una plaça pública jugues amb un avantatge: Ja saps què cobraràs! Aquesta informació és pública i està a l'abast de tothom! Per tant, com pots calcular els sous dels treballadors i treballadores de l'Administració pública?

Com a totes les feines, siguin del sector públic o privat, no tots els funcionaris i funcionàries cobren el mateix. Això va estretament lligat a una sèrie de conceptes, com pot ser que no totes les places tenen la mateixa responsabilitat i les mateixes funcions. Per això, per a saber quant cobra exactament un funcionari t’has de guiar a través dels grups i subgrups que existeixen. És a dir, per aquelles lletres A1, A2, B, C1, C2, E etc. que acompanyen les convocatòries, i que si estàs dins d'aquest món hauràs vist moltes vegades.

Els grups i la seva titulació:

Cada una d'aquestes lletres determina un requisit de titulació diferent: Els funcionaris del Grup A necessiten disposar d'un Títol Universitari de Grau o Superior. Dins d'aquest Grup A hi ha el Subgrup A1, on es troben els funcionaris amb funcions directives, de control, estudi i inspecció; i, d'altra banda, trobem el Subgrup A2, format pels funcionaris del Cos de Gestió que s'encarreguen de les funcions administratives de nivell superior i gestió no específica de Tècnics Superiors.

Després del Grup A, ve el Grup B on hi ha els funcionaris encarregats de les tasques de gestió i execució. Per poder pertànyer a aquest grup, s'ha de tenir el títol de Tècnic Superior.

En tercer lloc, trobem el Grup C, que igual que el Grup A, té dos subgrups. El Subgrup C1 són els funcionaris del Cos Administratiu i han d'estar en possessió del títol de Batxillerat. En canvi, el Subgrup C2 són els funcionaris del Cos Auxiliar Administratiu, que fan tasques d'atenció al públic o d'administració. Per a formar part del Subgrup C2 s'ha d'estar en possessió del títol de l'ESO.

Per últim tenim al Grup E (funcionaris del Cos Subaltern). Aquests funcionaris realitzen funcions de vigilància, neteja, atenció al públic, zelador d'hospitals, etc. i normalment no requereixen titulació.

Els grups i els seus salaris:

Així doncs, igual que la titulació (entre altres requisits), el sou dels funcionaris i funcionàries també ve determinat pel Grup i Subgrup al qual pertanyen. Per tant, si formes part del Grup A guanyaràs més que si formes part del Grup E.

Els treballadors públics i treballadores públiques del Grup A (Subgrups A1 i A2) normalment tenen els càrrecs de més responsabilitat i, en conseqüència, un salari més alt. Els subgrups A1 i A2 són els càrrecs més alts de l'escala de funcionariat, i el seu sou brut anual és aproximadament de 40.586,49€ que això equival a un salari d’entre 2.300€ i 3.000€ bruts al mes. El Grup B, que li adjudiquen les funcions de gestió i execució, té un sou brut anual que ronda els 27.970,71€, és a dir, uns 2.000€ o 2.100€ bruts mensuals.

Per altra banda, ens trobem els grups amb menor nivell d'estudis (tal com hem comentat anteriorment). Aquests grups, són per una banda el Grup C, que igual que el Grup A està dividit en dos subgrups (C1 i C2), on els treballadors i treballadores que en formen part cobren entre 18.000€ i 20.000€ bruts anuals (la qual cosa correspon a entre 1.400€ i 1.800€ mensuals); i el Grup E, que són els funcionaris i funcionàries que tenen el salari més baix, essent el sou anual brut entorn dels 16.547,91€, que mensualment correspon a entre uns 1.000€ i 1.300€ bruts.

També és important puntualitzar que aquests salaris no es calculen a l'atzar. A part de la titulació, per a saber quin import correspon a cadascun dels funcionaris i funcionàries del nostre país es tenen en compte altres factors, com l'antiguitat laboral, productivitat i fins i tot la Comunitat Autònoma.

Així doncs, com pots veure, encara que el salari sigui diferent per a cada Grup i Subgrup, és un gran avantatge formar part dels funcionaris, ja que no deixa de ser un salari fix per a tota la vida. A què estàs esperant? Vine i Prepara't per aquesta aventura! 

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.