Blog

Tornar al Blog
29.10.2020

Conseqüències de copiar en un examen d’oposicions

-

Si ets dels o de les que pensen que es pot aprovar un examen d’oposició copiant, vas molt mal encaminat/ada. Ni t’ho plantegis. En aquest article, et volem explicar quines són les conseqüències de copiar en un examen d’oposició.

Buit legal

L'examen d'oposició es pot considerar un examen oficial i, per això, se li podria aplicar el “Reglament de Disciplina Acadèmica”, un reglament que s'aplica en centres acadèmics, i en el qual es recullen una sèrie d'infraccions i les seves corresponents sancions. No obstant això, no existeix encara cap legislació específica sobre oposicions i aquest reglament només s'aplica en centres d'educació secundària, universitats i centres acadèmics tècnics com escoles oficials d'idiomes.

És per això, que si t'enxampen copiant en un examen d'oposició, a priori, no estaràs cometent cap delicte, perquè no existeix legislació específica. Però, encara que hi hagi un buit legal sobre aquest tema, copiar en un examen de l'oposició pot derivar en conseqüències judicials greus, tant per a l'opositor que copia com per a la possible xarxa que estigui darrere de la venda de mètodes per copiar o de la filtració d’informació.

En aquests casos, les principals sancions que es poden imposar són:

- Retirada de l'examen i expulsió de la sala.
- No poder presentar-se a una oposició del mateix àmbit.
- No poder presentar-se a qualsevol tipus d'oposició segons estudis.
- Possibilitat d'establir-se una causa judicial, amb un corresponent pagament de multa o fins i tot presó.

Tot això, dependrà de la gravetat de l'assumpte, si el que ha copiat ha comès el fet sol o amb altres persones o si existeix algun tipus de negoci il·legal, però la infracció més important és la de faltar el respecte a persones que han estudiat durant mesos i anys per a poder presentar-se a l'oposició. Així que no copiïs!

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Podeu obtenir més informació, o bé conèixer com canviar la configuració, prement en Més informació.